Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Köyde fiber internet olur mu diye çok merak ediyordum ve merakıma daha fazla dayanamayarak biraz araştırma yaptım.
Öncelikle sizlere fiber internet çeşitlerinden bahsetmek istiyorum
Fiber internet türleri 4’e ayrılır. Bu türler sırasıyla FTTN, FTTC, FTTB ve FTTH şeklinde sıralanır.
FTTN yani Fiber To The Node, santralden veya sokak arasına konulan fiber dolaptan müşteriye kadar giden kısım bakır kablodan oluşmaktadır. Örneğin mahallenin ortasına bir fiber dolap konuluyor ve bu fiber dolaptan sokaklara, apartmanlara ve dairelere bakır kablolar dağılıyor. Tüm yapı bakırdan oluşuyor diyebiliriz. Ağırlıklı olarak ADSL teknolojisinde tercih ediliyor ve uzak mesafelere hizmet ulaştırılabiliyor ve bu mesafe 2-3kilometrelere kadar çıkabiliyor. Mesafe uzadıkça hız kapasiteleri daha düşük olur. VDSL’de de tercih edilen FTTN’de mesafe uzadıkça performans kaybı oluştuğu için en fazla 600-700 metre gibi bir mesafede verimli olarak kullanılabiliyor.
FTTC yani Fiber To The Curb, yapı olarak FTTN’e çok benzer bir şekilde çalışır fakat telefon kabloları yerine anten kablosu olarak adlandırılan koaksiyel (coax) kablolar kullanılır. Diğer bir ismi ise Fiber_C’dir. 300 metreye kadar verimli çalışan bu sistemi ülkemizde aktif olarak Türksat Kablonet (Uydunet) kullanmaktadır ve koaksiyel kablo üzerinden internet, televizyon ve sabit telefon hizmeti sağlamaktadır. FTTC ile kullanılan cihazlar, splitter ve modemlerin özelliklerine göre 1000 Mbps’e kadar internet hızına ulaşılabilmektedir.
FTTB yani Fiber To The Building, bina içerisine kadar fiber gelip sonrasında bakır olarak devam eden altyapı türüdür. Bu altyapı 2 şekilde uygulanabilmektedir. En doğru kullanımında binaya kadar gelen fiber kablo bir switche girer ve bu swithten daire içerisine kadar CAT5 veya CAT6 ethernet kablosu gelerek modeme girer. En fazla 100 metreye kadar çekilebilen bu altyapı ile switch, modem ve kablo kaliteisne göre 1000 Mbps’e kadar hızlar sağlanabilmektedir.
Diğer kullanım türünde ise yine binaya kadar fiber geldikten sonra DSLAM’a girerek daireye kadar 2 tel bakır telefon kablosu çekilir ve ADSL veya VDSL özellikli modeme girerek internet erişimi sağlanmış olur. Türk Telekom Tip11, Tip21 gibi minik saha dolaplarını binaların içerisine konumlandırarak FTTB hizmeti verebilmektedir.
FTTH yani Fiber To The Home ise internet sektörünün en üst seviyesi diyebiliriz. GPON olarak adlandırılan bu altyapıda eve kadar fiber kablo gelmektedir ve gelecekte gelişen teknolojiyle beraber sonsuz internet hızına erişilebileceği ön görülmektedir. Günümüzde aktif olarak 1 Gbps hızlar ülkemizde kullanılırken dünyada 10 Gbps hızında GPON cihazları üretilmeye başlamıştır.
Yazımızın ana konusu olan Köyde Fiber İnternet Olur Mu? sorusuna gelecek olursak, Evet Olur : )
Köylerde FTTN altyapı kurulmaktadır, genellikle köy meydanına kurulan minik bir saha dolabıyla tüm köye internet hizmeti sağlanmaktadır. Köyler küçük olduğu için Tip11 model bir fiber erişim dolabı yeterli olmaktadır.