Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

GPON Nedir?

GPON Nedir?

GPON nedir soru gelişen altyapı ve artan internet ihtiyaçlarıyla beraber ülkemizde sorulmaya başlanan güncel bir sorudur. Kısaca GPON için “eve kadar fiber internet” diyebiliriz.

Türkiye’de İnternet Altyapısı Geçmişi

Bakır altyapı günümüzde artan internet ihtiyaçlarını, hız ve kapasite taleplerini karşılamakta yetersiz kalmaya başladı. İlk etaplarda santral binalarındaki tüm DSLAM’lar VDSL portlarla değiştirildi. Sonrasında mahallelere VDSL portu olan ve üzerinde “fiber internet” yazan dolaplar konulmaya başladı. Gün geçtikte mahallelerdeki kapasiteler dolmaya başladı ve bu dolaplar yetersiz kalmaya başladı. Türk Telekom artan talepleri karşılayabilmek adına artık hemen hemen her sokağa içerisinde DSLAM bulunan dolaplar kurmaya başladı. Büyük siteler içerisine zaten DSLAM’lar ve özel portlar kurulurken talepler artmaya başlayınca artık apartmanların içerisine DSLAM’lar kurulur oldu. Türk Telekom artık talepleri ve maliyetleri karşılayabilmek için binalara switchler kurarak evlere Cat6 kablolar çekerek eve kadar 100 Mbps ve 1000 Mbps hızında internetler vermeye başladı. Fakat bu switchler de problemdi, çünkü her switch için bir dolap kurulması, dolaba kadar 2 core (iki kıl) fiber çekilmesi ve elektrik şebekesi gerekiyordu. Apartman içlerinde yaşanan elektrik problemlerinde tüm binadaki kullanıcıların interneti kesiliyordu.

İşte tam da burada hayatımıza GPON giriyor. GPON’un diğer bir adı ise FTTH’tır.

GPON Nedir?

GPON, santral binasından çıkan fiber kabloların pasif splitterlar aracılığıyla daireye kadar geldiği ve direk modeme veya kadar geldiği altyapı modeline verilen isimdir.

GPON teknolojisinde OLT adı verilen routerlardan çıkan fiber kablolar şehir içerisinde mahalle ve sokaklara dağılır, sokak aralarında bulunan panolar aracılığıyla binalara gelir ve binalarda splitterlarla çoğaltılarak her daire 1 core (bir kıl) fiber kablo gelir. Bu fiber kablo ONT adı verilen bir cihaza girer ve bu cihazdan çıkan ethernet kablosu modeme (veya router) girer. Modem içerisinden PPPOE doğrulama yöntemiyle son kullanıcı internete erişmiş olur.

GPON, pasif optik ağ olarak Türkçe’ye çevrilebilir. GPON’da 1 porttan erişilebilecek hız 1.25Gbps’dir. ONT’nin kapasitesine ve çıkış portlarına göre 100 Mbps veya 1000 Mbps hızlara erişilebilir.

Daha önceden GPON yerine EPON adı verilen daha düşük hızlı eski nesil bir teknoloji kullanılıyordu. Günümüzde ise 10 Gbps hızlara erişebilen GPON OLT ve ONT’leri test edilmektedir ve çok yakında Türk Telekom tarafından sahada kullanılmaya başlayacaktır.

Hangi Şirketler GPON Altyapı Kurar

Türkiye’nin yerleşik internet servis sağlayıcısı olan Türk Telekom günümüzde yatırımlarını ağırlıklı olarak GPON teknolojisine yapmaktadır. Artık hemen hemen her santralin içerisinde bir OLT cihazı bulunmaktadır ve yeni binalara fiber kablolar çekilmektedir. Turkcell Superonline ve Vodafone’da altyapı çalışmalarını uzun sütedir GPON üzerine yapmaktadır. Güncel olarak TurkNet’te 12 şehir için GPON planlaması yapmaktadır.

Büyük firmalar dışında ülkemizde yerel olarak hizmet vermeye başlayıp büyümeye başlayan NetSpeed, FarkNet ve AtlantisNet’te hizmet verdikleri ilçelerde GPON altyapı çalışmaları yapmaya başladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir