Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bakır Altyapı Nedir?

Bakır Altyapı Nedir?

Bakır altyapı nedir sorusunu eminim ki tüm bakır altyapı kullanıcıları merak ediyordur. Bilindiği üzere internet altyapısı telefon kabloları ile kurulmaya başlandı. Neden telefon kabloları tercih edildi diye soruyorsanız cevaplamak isterim.

Elektrik yaygınlaştıktan sonra trafolardan evlere kadar elektrik kabloları çekilmeye başladı ve sokaklara direkler dikilerek kablolar bu direklere asılarak sokak aralarında dolaşmaya başladı. Sokak aydınlatmaları kurulduktan sonra bu kabloların sayıları artmaya başladı. Aydınlatma lambaları sadece gece saatlerinde çalıştığı için mevcut elektrik kablolarında da devamlı elektrik bağlantısı olduğu için birer kablo daha çekilerek sokak aydınlatması kurulmaya başlandı.

İletişimin ilk kanalı olan telgraf iki kablodan taşınan hafif elektrik akımıyla uzak mesafeye iletilen bir kodlama sistemidir. Elektrikten sonra telgraf kabloları şehirler arasında çekildi. Sonrasında telgraftan telefona geçiş yapılmaya başlandı ve bu kablolar telefon için kullanıldı. Telefonların evlerde ve iş yerlerinde kullanılmaya başlanmasıyla beraber sokaklarda elektrik ve aydınlatma kabloların dışında birde telefon kabloları dolaşmaya başladı. Telefon ve elektrik firmaları farklı olduğu için birbirlerinden bağımsız olarak direkler dikti ve hatlar çekti. Şimdi bakır altyapı nedir sorusuna geliyoruz.

Dial-Up Altyapı Nedir?

İnternetin yaygınlaşması için atılan adımlarda hali hazırda hem elektrik hem de telefon kabloları varken birde internet kabloları çekilmesin diye düşünülerek telefon kabloları üzerinden hem ses hem de data trafiğinin iletilebileceği Dial-Up (çevirmeli ağ) sistemi geliştirildi.

ADSL Altyapı Nedir?

Dial-Up’ın bağlantı hızı olarak yetersiz kalmasından dolayı yeni arayışlara girildi ve DSL sistemi geliştirildi ve ilk olarak ADSL bağlantı modeli hayatımıza girmiş oldu.

ADSL ilk geliştirildiğinde 4 Mbps hızlara erişebiliyordu ve maksimum 512Kbps trafik taşıyan Dial-Up’a göre 8 kat daha yüksek hız sağlıyordu. Gelişen teknolojiyle beraber ADSL2 ve ADSL2+ hayatımıza girdi ve santrale olan mesafeye göre  24 Mbps’e kadar hızlar desteklenmeye başlandı. Upload tarafında ise en yüksek hız 1 Mbps’e çıkabildi.

VDSL Altyapı Nedir?

ADSL’in de yetersiz kalmasıyla beraber hayatımıza VDSL girdi ve VDSL’de hız profilleri daha yüksek downloadlar ve uploadlar sunmaya başladı. VDSL teknolojisinde Türkiye’de kullanılan cihazlar 17a profiliyle beraber 120-130 Mbps’e kadar sinyaller çalıştırılabiliyorken Türk Telekom en fazla 100 Mbps hıza sahip profil tanımı yapılmasına izin vermektedir. Yine upload tarafında da 40 Mbps’e kadar hızlara erişme imkanı varken 2019 pandemisine kadar en fazla 4 Mbps upload sağlanırken pandemi sonrası artan ihtiyaçlarla beraber bu hızlar geçiçi olarak 2 katına çıkartıldı.

VDSL Altyapıda En Yüksek Hız Kaç Mbps’dir?

VDSL teknolojisinde yeni çıkan 35b profiliyle beraber DSLAM’lar ve kartlar 350 Mbps’e kadar hız desteklemektedir. Fakat Türkiye’de artık yatırımların GPON teknolojisine (fiber’e) yapılacak olmasından dolayı Türk Telekom yeni nesil DSLAM’ları ve VDSL kartları (portları) tercih etmemektedir.

DSL teknolojisinde santrale olan uzaklığınıza göre internet hızınız etkilendiği için Türk Telekom tarafından artık tercih edilmemektedir. VDSL 35b profiline geçmektense GPON’a yatırım yaparak sınırsız mesafede sınırsız internet hızına ulaşmayı hedeflemektedir. Şuanda GPON teknolojisi 1.25 Gbps hızlara çıkıyor olsa da yapılacak bir modül değişikliğiyle beraber 10 Gbps hızlara çıkılabilmektedir.

One comment

  1. […] Bakır altyapı günümüzde artan internet ihtiyaçlarını, hız ve kapasite taleplerini karşılamakta yetersiz kalmaya başladı. İlk etaplarda santral binalarındaki tüm DSLAM’lar VDSL portlarla değiştirildi. Sonrasında mahallelere VDSL portu olan ve üzerinde “fiber internet” yazan dolaplar konulmaya başladı. Gün geçtikte mahallelerdeki kapasiteler dolmaya başladı ve bu dolaplar yetersiz kalmaya başladı. Türk Telekom artan talepleri karşılayabilmek adına artık hemen hemen her sokağa içerisinde DSLAM bulunan dolaplar kurmaya başladı. Büyük siteler içerisine zaten DSLAM’lar ve özel portlar kurulurken talepler artmaya başlayınca artık apartmanların içerisine DSLAM’lar kurulur oldu. Türk Telekom artık talepleri ve maliyetleri karşılayabilmek için binalara switchler kurarak evlere Cat6 kablolar çekerek eve kadar 100 Mbps ve 1000 Mbps hızında internetler vermeye başladı. Fakat bu switchler de problemdi, çünkü her switch için bir dolap kurulması, dolaba kadar 2 core (iki kıl) fiber çekilmesi ve elektrik şebekesi gerekiyordu. Apartman içlerinde yaşanan elektrik problemlerinde tüm binadaki kullanıcıların interneti kesiliyordu. […]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir